Projectenbankcultuurhistorie.nl

Zit je thuis elke dag tegen witte, lege muren aan te kijken? Dan wordt het hoog tijd om daaraan iets te veranderen. Je zou iets aan de wand kunnen hangen dat de monotonie van het behang doorbreekt: iets wat jou inspiratie geeft, zoals een schilderij, een fotocollage of een poster. Andere culturen hebben zo hun eigen ideeën over hoe een wandversiering eruit moet zien. Laat je dus gauw inspireren door de wanddecoraties uit zowel oude als moderne culturen!

Posters: moderne wandversiering

Ofschoon posters al eeuwenoud zijn, worden ze pas sinds enkele decennia gebruikt als muurversiering. Vroeger dienden posters enkel om producten of evenementen te promoten. In de tweede helft van de 20e eeuw werden popband- en filmposters populair. Fans vonden het leuk om dit soort posters in huis te halen en tegen de muur te plakken. Op de website https://www.bga.nl/ vind je prachtige retro posters uit die tijd, maar ook mooie posters waarop moderne foto’s en kunstwerken staan afgebeeld. In zekere zin vormen posters een moderne en betaalbare variant van schilderijen.

Afrikaans houtsnijwerk

Verschillende Afrikaanse landen kennen een traditie van houtsnijwerk: houten panelen met patronen en/of voorstellingen van dieren en mensen worden opgehangen of in deuren aangebracht. Houtsnijwerk uit landen waar men een animistisch geloof aanhangt heeft vaak een rituele functie, waarbij de voorstellingen de bewoners van het huis dienen te beschermen tegen boze geesten of ze moeten geluk brengen bij bijvoorbeeld de jacht. Houtsnijwerk uit gebieden waar men het islamitische geloof aanhangt laat meestal geometrische patronen zien.

Fresco’s en mozaïeken uit de Romeinse cultuur

De welgestelden van het vroegere Romeinse Rijk lieten het witte stucwerk van hun villa’s graag opluisteren met mozaïeken van jachttaferelen, dieren en/of personen, wat in die tijd nogal prijzig was. Een goedkopere optie was het laten schilderen van een fresco (een schilderij op natte kalk) door een gespecialiseerde artiest. Deze vorm van kunst was blijkbaar erg populair want ook in de herbergen en taveernes die in Pompeii zijn opgegraven zijn dit soort frescoschilderingen aangetroffen.

Centraal-Azie: wandtapijten en wapens

In de hutten en de joerts van Centraal-Azië maakt men vooral gebruik van wandtapijten. Een wandtapijt van wol is vaak rijkelijk versierd en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Wandtapijten worden al sinds de oudheid in deze regio gemaakt. Het Perzisch tapijt is wellicht het bekendst. Aan de hand van de gebruikte symbolen is af te leiden uit welke cultuur het tapijt afkomstig is. Naast tapijten worden in Centraal-Azië ook de door edelsmeden vervaardigde wapens (zwaarden, schilden, pistolen en dolken) als wanddecoratie gebruikt.

Japanse schilderijen

De Japanse schilderkunst of kaiga is eeuwenoud en kent veel verschillende stijlen. Bekende thema’s zijn vogels, bloemen, bossen en andere natuurlijke landschappen en verhalen. Door de invloed van het boeddhisme zijn ook mandala’s populair geworden in het land. In de Edo-periode (van de 17e tot de 19e eeuw) waren Japanse schilderijen geliefd bij de opkomende klasse van handelslieden. Terwijl sommige moderne Japanse artiesten zich graag laten inspireren door Westerse schildertradities hebben anderen zich gespecialiseerd in hun eigen unieke kunststijlen.