Projectenbankcultuurhistorie.nl

In de roerige geschiedenis van Gelderland is er veel slechts gebeurd. En omdat kwaad zichzelf altijd terugbetaalt, zijn de aanstichters van ellende verdoemd om voor altijd zonder rust over de wereld te spoken. Op de plekken waar ze bij leven hun misdaden uitvoerden kunnen ze nu als spook of demon worden teruggezien, als je de pech hebt om je midden in de nacht op deze plaatsen te begeven…

Gebannenen

Deze geesten kunnen niet naar de hemel omdat ze een slecht leven hebben geleid of een belofte hebben verzaakt. Het is mogelijk om gebannenen alsnog rust te gunnen door erachter te komen waarom ze op aarde rond moeten spoken. Je kunt die oorzaak dan wegnemen, bijvoorbeeld door in hun naam geld aan de kerk te doneren.

Schatbewakers

Dit zijn spoken die bij leven heel gierig zijn geweest en zo geobsedeerd waren door goud dat ze daar ook in de dood geen afscheid van kunnen nemen. Het is mogelijk om de schat te vinden en voor jezelf op te eisen, maar verwacht dan wel dat de bewaker er alles aan zal doen om zijn goud te houden.

Zelfmoordenaars

Zelfmoord was, zeker vroeger, voor christenen een zware zonde. Mensen die hun eigen leven verkort hebben kunnen dan in de dood ook geen rust vinden. Het kerkhof staat hen niet toe om in de aarde te rusten, zodat een net begraven grafkist de volgende ochtend weer naast het graf staat. Ook kunnen zelfmoordenaars gezien worden op de plekken waar ze zichzelf verhangen of verdronken hebben.

Hoofdlozen

Hoofdloze mensen verschijnen als ruiters en spoken zonder hoofd die over de heide of door het bos dwalen. Dit zijn vaak de zwijgende geestverschijnselen van mensen die men bij executies of in oorlogen met het zwaard het hoofd heeft afgehakt. Omdat zij in angst en pijn zijn gestorven, kunnen zij nu niet verdergaan.

Zwarte katten

Dit zijn natuurlijk de lievelingsdieren van heksen. Heksen kunnen zich ook in katten veranderen om hun slachtoffers te bespioneren en ze in het ongeluk te storten. Ook veranderen deze tovenaressen zich soms in honden, muizen, vogels en andere dieren. De beste manier om van iemand vast te stellen dat ze een heks is, is het dier een klap te geven met een hete koekenpan. De heks zal op dezelfde plek als waar het dier getroffen is de volgende ochtend een brandwond hebben.