Projectenbankcultuurhistorie.nl

Het internet heeft in een snel tempo de wereld veroverd. Er zijn nog maar weinig gebieden waar geen internet aanwezig is en de meeste mensen lijken tegenwoordig niet meer zonder te kunnen. In de westerse landen beschikt zowat elk huishouden over meerdere digitale apparaten. Dit heeft gevolgen voor onze cultuur. De één benoemt de verandering die door het internet is bewerkstelligd negatief terwijl de ander dit als positief ervaart. Hoe dan ook, het is een feit dat het internet inmiddels niet meer weg te denken is uit onze maatschappij.

Smartphones zijn verheven tot statussymbool. Er worden regelmatig nieuwe modellen met nóg meer geavanceerde mogelijkheden op de markt gebracht. Ook is het merk van belang: als je in het bezit bent van een Iphone maak je meer indruk dan met een vaag merk. Indien je iets minder te besteden hebt, kun je via mresell.nl allerlei refurbished Apple producten voor weinig geld kopen. Mensen die een nieuwer model willen aanschaffen, kunnen er hun oude apparaat te koop aanbieden. Doordat Apple zo betrouwbaar is, heeft het bedrijf een groot aantal loyale klanten die graag met hun Iphone pronken.

Als je geen mobiele telefoon hebt, tel je niet mee in onze moderne maatschappij. De meeste kinderen zijn al op 9-jarige leeftijd in het bezit van een smartphone. Contacten verlopen vaker via het internet dan via telefoongesprekken of bezoeken. Ook oudere mensen worden gestimuleerd om te leren hoe ze met een smartphone gebruik kunnen maken van het internet.

Mensen gaan tegenwoordig eerder op stap zonder portemonnee dan zonder smartphone. Aangezien het via telebankieren heel eenvoudig is geworden om met je telefoon te betalen, lijkt cashgeld langzaam maar zeker te verdwijnen. Bereikbaar zijn wordt door een groot deel van de bevolking te allen tijde noodzakelijk geacht. De meeste mensen vinden het helemaal niet meer vreemd of onbeschoft als iemand tijdens een gesprek met zijn of haar aandacht naar de telefoon gaat. Discussies over wie er gelijk heeft over een bepaald onderwerp vinden hun oplossing doorgaans in de zoekmachine van het internet.

Contacten in persona zijn verminderd door de komst van het internet. Tegelijkertijd groeit het aantal contacten dat mensen hebben. Door sociale media als Facebook komen mensen in contact met personen die dezelfde interesses hebben. Vriendschappen ontstaan over de hele wereld door de games die samen online worden gespeeld. Ook liefdesrelaties ontstaan tegenwoordig voor een groot deel via het internet. Datingsites doen goede zaken omdat het zoeken van een partner via het internet niet langer ongewoon is.

Gevoelens delen op het internet lijkt ook vanzelfsprekend te zijn geworden. In de jaren zeventig en tachtig werd meestal tot drie maanden zwangerschap heel geheimzinnig gedaan. Nu worden er foto’s van de eerste echo verspreid op het internet en lijkt het niet meer uit te maken wie ervan op de hoogte raakt. Soms ontstaan er vervelende situaties wanneer mensen niet persoonlijk van iets belangrijks op de hoogte worden gesteld maar door middel van de sociale media. Het internet vormt een eigen cultuur en waarschijnlijk zullen alle berichten over een poosje via dit kanaal verspreid worden.