Projectenbankcultuurhistorie.nl

Is je huis toe aan een nieuwe decoratieve impuls? Andere culturen hebben veel mooie kunstvoorwerpen te bieden die je woon-, werk- of slaapkamer meteen tien keer zo interessant maken. Doe hier een paar ideeën op en geef je huis vandaag nog een upgrade.

Afrikaanse maskers

Fascinerend, monumentaal en uniek. Afrikaanse maskers worden al vele eeuwen gebruikt tijdens rituelen aan de kust van West-Afrika tot Mozambique. Iemand die zo’n masker draagt verliest zijn eigen identiteit en wordt degene – vaak een entiteit- die het masker uitbeeldt. Authentieke maskers zijn nog steeds te koop bij antiquairs, maar tegenwoordig worden er vooral replica’s gemaakt welke bedoeld zijn voor Europese toeristen die de krachtige verbeeldingen ervan waarderen. De meeste commerciële maskers zijn echter wel degelijk gebaseerd op tribale originele exemplaren.

Indiase mandala’s

Deze geometrische figuren zijn veelzijdig, symmetrisch en brengen daardoor harmonie in je woonkamer. Ze zijn als boeiende wanddecoratie beschikbaar in de vorm van een wandtapijt, metalen figuur en zelfs – lekker betaalbaar – als sticker. Veel mandala’s zijn met veel kleur en precieze details gemaakt en daardoor een lust voor het oog. Nog beter is het om zelf een mandala te tekenen of schilderen, gezien dit meerwaarde geeft aan de creatie en bovendien een ontzettend rustgevende uitwerking schijnt te hebben.

Indonesisch houtsnijwerk

Uit Indonesië, en vooral uit Java en de voormalige Nederlandse kolonie Bali, komt prachtig houtsnijwerk. Deze prachtige driedimensionale stukken worden speciaal voor toeristen en voor export vervaardigd en zijn vaak gebaseerd op oude hindoemythen. Een Indonesisch paneel met ingewikkeld houtsnijwerk is niet goedkoop, maar indrukwekkend genoeg om de uitstraling van de hele kamer te verbeteren.

Amerindiaanse dromenvangers

De traditie van het maken van dromenvangers is afkomstig van de Ojibwe-indianen uit Noord-Amerika. Dromenvangers zijn houten ringen met daarin een geknoopte structuur van touwtjes en verdere versieringen. Deze dromenvangers zouden ‘s nachts slechte dromen wegvangen van de slaper. Niet alleen daarom passen ze heel goed aan de muur van de slaapkamer, maar ook omdat ze gewoon enorm mooi zijn.

Aboriginal dot painting

Deze oeroude kunstvorm uit Australië is gebaseerd op rituele afbeeldingen van de Droomtijd, het mythische verleden van de Aboriginals. De meeste stukken zijn tegenwoordig echter puur voor de verkoop bestemd en beelden natuurlijke taferelen, dieren of geometrische patronen uit. Deze pakkende schilderijen worden gemaakt door kleine stokjes in verf te dopen en tegen het doek te drukken – enigszins vergelijkbaar met pointillistische schilderijen. Kies een uitbundig kleurrijk doek of juist een sober schilderij in aardkleuren en het wordt gegarandeerd de blikvanger van de ruimte.

Amerikaanse Western-memorabilia

Helemaal fan van de USA? Verander je woning in een lekkere drukke steakhouse-achtige ruimte met alle Americana die je aan de muur kwijt kan. Posters van James Dean en Marilyn Monroe, een motorjack en verkeersborden van Route 66 zijn al een goed begin. Een jukebox, koeienhuiden en neonverlichting zijn een volgende stap in de liefhebberij. En echte fanatiekelingen hangen natuurlijk een stierenhoofd, ouderwetse wagenwielen en onklaar gemaakte vuurwapens aan de muur. Fair shake, partner!