Projectenbankcultuurhistorie.nl

Terwijl de hypermoderne gebouwen tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten in tal van grote Nederlandse steden, worden oude dorpsmonumenten soms aan hun lot overgelaten. Deze gebouwen raken daardoor in verval, wat een mistroostige sfeer achterlaat in de nabijgelegen omgeving.

Daarom zijn er organisaties in het leven geroepen die zich ijverig inzetten voor het behoud van oude gebouwen, zodat deze waardevolle monumenten behoed worden voor hun ondergang. In Gelderland is de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) al decennialang actief om prachtige Gelderse dorpskerken en dorpstorens van weleer te behouden. Een van die kerktorens is die van de Antoniuskerk te Vorden.

Het kwartaalblad Venster biedt een prima overzicht van de werkzaamheden – onderhoud en restauraties – van de SOGK. De interessante artikelen worden opgesierd met prachtige foto’s van zowel het interieur als het exterieur van de kerkgebouwen en -torens. De beste manier om onder de indruk te raken van deze plattelandsjuwelen is door de monumenten daadwerkelijk te bezoeken. Bij de ingang van de bouwwerken liggen vaak fotoboeken die bekeken kunnen worden door de bezoekers. Na een rondgang door het gebouw worden gasten bovendien in de gelegenheid gesteld om een aardige notitie te schrijven in het aanwezige gastenboek.

Aangezien deze elegante fotoalbums en gastenboeken beslist niet alledaags zijn zullen vele bezoekers zich wellicht afvragen waar dit soort fraaie exemplaren verkregen kunnen worden. Als u de website https://nl.bgastore.be/ bezoekt, zult u een ruim aanbod aan hoogwaardige foto- en gastenboeken vinden. Bij deze onlineshop zijn echter ook kaders te verkrijgen, waarmee u zelfgemaakte foto’s van monumentale kerkgebouwen fraai kunt inlijsten en aan de wand in uw woonkamer kunt hangen.

In het Gelderse dorpje Kerk-Avezaath prijkt de Sint-Lambertuskerk, een van de kerkgebouwen die beheerd wordt door de SOGK. Deze kerk kent een lange en interessante geschiedenis. Ofschoon de Sint-Lambertuskerk tegenwoordig niet langer dienst doet als godshuis, biedt het imposante bouwwerk ruimte aan tal van sociale activiteiten, waaronder kunstexposities en muziekconcerten.