Projectenbankcultuurhistorie.nl

Aan de kleding van een persoon uit exotische landen is af te lezen uit welke cultuur hij of zij komt. Met name bij vrouwen uit derdewereldlanden en/of islamitische culturen is dit duidelijk zichtbaar.

De westerse kledingcultuur lijkt minder herkenbaar omdat deze zo veelzijdig is.

Westerse kledingcultuur

De westerse kledingcultuur kenmerkt zich vooral doordat vrijwel alles mogelijk is. Dit geeft een vrijheid in keuze voor de westerling die oneindig lijkt. Het verschil tussen mensen uit Noord Europese landen is nauwelijks aan de kleding te zien, echter kan de nationale mode wel enigszins verschillen. Alleen mensen die hier heel erg goed van op de hoogte zijn zullen dit overigens opmerken. Ondanks dat er een grote vrijheid is wat betreft mode zijn er weinig mensen die regelmatig van stijl wisselen. De kleding geeft over het algemeen weer binnen welke subcultuur de drager zich begeeft.

Onderscheid van subculturen

Het dragen van kleding wordt ook sterk bepaald door kleinere subculturen. In een aantal plaatsen in Nederland wordt bijvoorbeeld nog bij speciale gebeurtenissen klederdracht gedragen. Met name vrouwen besteden veel aandacht aan hun kleding. Daarbij wordt meestal niet alleen gekeken naar wat comfortabel zit, maar het is ook erg belangrijk hoe je overkomt en wat je ermee uitstraalt. Een vrouw die er stijlvol en sexy uit wil zien zal haar kleding bijvoorbeeld bij NA-KD kopen. Haar sociale status wordt hier namelijk mee benadrukt. De kleding straalt zelfstandigheid en succes uit, iets dat bij de moderne vrouw hoort. Een vrouw die zich in spirituele kringen begeeft zal over het algemeen gekleed gaan in kleurrijke comfortabele kleding met een oosters karakter. Zo hebben diverse muziekstromingen ook wel eens hun eigen kledingcultuur, zodat je fans van een bepaald muziekgenre redelijk eenvoudig kunt herkennen.

Het is een menselijke eigenschap om bij een groep te willen horen. Dit kan een reden zijn om voor bepaalde kleding te kiezen, omdat er bijvoorbeeld druk vanuit de subcultuur gevoeld wordt. Mensen bekijken en beoordelen elkaar op de kleding die gedragen wordt en wanneer je afwijkt van wat in jouw subcultuur de norm is bestaat de kans dat je uitgelachen wordt. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere, maar het kan zeker een rol spelen bij de aankopen die men doet. Er zijn bovendien ontzettend veel subculturen en dat maakt de westerse kledingcultuur dan ook ongelooflijk gevarieerd.