Projectenbankcultuurhistorie.nl

Net zoals elke provincie heeft Gelderland zijn eigen unieke hapjes en drankjes. Die zijn niet zo bekend als de Zeeuwse bolus of het Limburgse zoervleis, maar toch is het een goed idee om bij een bezoek aan de prachtige provincie Gelderland eens te kijken of je ergens van een originele Gelders gerecht kunt genieten.

Gelders gehaktbrood

Gehaktbrood is een stevig gekruid vleesgerecht waar flink wat andere ingrediënten doorheen gemengd kunnen worden. In de Gelderse traditie wordt er vaak ham en kaas in het gehaktbrood verwerkt. Ook walnoten en kruiden zijn geliefde toevoegingen. Van oorsprong wordt dit gehaktbrood gemaakt met de goedkoopste soort gehakt, varkensgehakt – maar dat is tegenwoordig niet meer in de mode. Half-om-halfgehakt is een goede vervanging.

Blote billetjes in het gras

Let niet op de rare naam: dit is een oerdegelijke stamppot van aardappelen en snijbonen. Ook wordt een pot witte bonen toegevoegd (de ‘billetjes’) waardoor dit landelijke gerecht eigenlijk alle voedingsstoffen bevat die je dagelijks nodig hebt. Maak het met ouderwets bonenkruid en je krijgt de originele smaak.

Varkengies

Varkensgies is een smaakvolle stoofpot gemaakt van varkenslappen, langzaam gestoofd in vleesfond met champignons. Zoals in de meeste Nederlandse stoofgerechten gaan er ook veel uien in, en het geheel wordt lekker vol afgewerkt met slagroom. Dit gerecht wordt van oorsprong gegeten met riftkoeken, een soort inheemste rösti.

Bruine bonen met appeltjes

Bruine bonen zitten vol met eiwitten en zijn erg goedkoop. Bovendien kunnen ze lang bewaard worden. In dit doodsimpele Gelderse gerecht worden bruine bonen gekookt met stevig spek, flink gezouten en op smaak gebracht met stukken gedroogde appel.