Projectenbankcultuurhistorie.nl

Soep is Nederlandse volkskost voor arbeiders en boeren. In de provincie Gelderland treffen we deze originele soepen aan. Met een stevig stuk landbrood erbij zijn ze alles wat je nodig hebt om een nieuwe werkdag aan te kunnen!

Dikke-jennen-soep

Een soep uit Zutphen en omgeving. In deze soep zit een combinatie van groenten: vaak prei, bladselderij en snijbonen. Het geheel wordt gekookt met witte rijst en extra lekker gemaakt met soepvlees en/of een hele rookworst erin.

Fietsenbonensoep

Nog een traditionele landelijke bonensoep, die gemaakt wordt met kapucijners, sperzie- of snijbonen en doperwtjes. Boordevol met peulvruchten dus. Deze soep wordt gemaakt met kippenbouillon en krijgt een lekkere hartige inhoud door schijfjes verse worst.

Gortsoep

Een stevige soep voor een koude winterdag. Gort is gepelde gerst en was vroeger populair, maar wordt tegenwoordig vaak vervangen door rijst. In deze soep zitten verder gemengde groenten, gehaktballetjes en speklappen.

Gelderse erwtensoep

Het hoofdingrediënt van deze erwtensoep is spliterwten. In Gelderland gooien ze bij de erwtensoep als het kan een hele varkenspoot, dikke stukken spek en extra veel selderij. En in deze provincie maken ze het geheel af met de beroemde Doesburgse mosterd.