Projectenbankcultuurhistorie.nl

Paleizen, forten, onderduikersdorpen in het bos, panden van handel en nijverheid en nog veel meer. Als je een stedentrip door Gelderland maakt en je bent geïnteresseerd in monumenten, probeer dan zeker de volgende exemplaren mee te pakken.

Middelpunt van Nederland

Ooit is bepaald dat het middelpunt van Nederland zich bij Lunteren bevindt. Deze plek wordt gemarkeerd door een enorme kei en is een omweggetje waard als je in de omgeving een stevige wandeling aan het maken bent.

Vischpoort

Aan de rand van de Veluwe vinden we het vissersplaatsje Elburg. De Vischpoort en het historisch centrum van Elburg springen er uit. Ook de haven van deze Hanzestad is een bezoek meer dan waard.

Standbeeld van Normaal

Ben je groot fan van deze monumentale Nederlandse band? Dan wil je natuurlijk op de foto met de bronzen beelden van je helden! Je vindt het Normaal-standbeeld bij Hummelen in de Achterhoek.

Airborne War Cemetery

In Oosterbeek rusten de gesneuvelde geallieerden van de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Rond Oosterbeek zijn er nog veel meer tastbare herinneringen aan deze militaire operatie te zien.

Radio Kootwijk

Dit voormalige radiozendstation met zijn robuuste architectuur staat midden op de Veluwe. Het werd in het begin van de 20e eeuw gebruikt om radiocontact te houden, zowel binnen als buiten de landsgrenzen.