Projectenbankcultuurhistorie.nl

De bank is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Ondanks dat het aantal fysieke banken afneemt zijn banken en kredietinstellingen wereldwijd belangrijke financiële instituten. De bank biedt bewaring voor geld, regelt het betaalverkeer, verzorgt leningen en biedt tal van andere financiële diensten aan. Dit instituut vond zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië en werd een begrip in de vroege renaissance.

De verspreiding van banken

De eerste banken werden opgericht in de rijke steden van Noord-Italië. De families Bardi en Peruzzi domineerden het bankieren vanuit het 14e-eeuwse Florence. Al gauw werden banken in andere delen van Europa gevestigd. De Manco Medici uit 1397 was misschien wel de beroemdste Italiaanse bank. In Genua werd in 1407 de eerste staatsbank onder de naam Banco di San Giorgio opgericht. Vele banken van vroeger bestaan niet meer, maar de Italiaanse Monte dei Paschi di Siena, opgericht in 1472, bestaat nog wel. Ook de Duitse Berenberg Bank te Hamburg (1590) en de Zweedse Riksbank (1668) bestaan vandaag de dag nog steeds.

De startende ondernemer

Zowel particulieren als ondernemers maken tegenwoordig gebruik van de financiële diensten die een bank aanbiedt. Om te beginnen dient een startende ondernemer een zakelijke rekening te openen. Voorts moet hij of zij zich laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en moet een btw-nummer worden aangevraagd. Zodra deze handelingen zijn verricht is de nieuwe onderneming een feit. Natuurlijk wordt dit gevierd met een feestelijke taart. Bij jeEigenTaart is het mogelijk om een taart te bestellen waarop het logo van het nieuwe bedrijf is aangebracht. Dat is pas een goed en lekker begin van de nieuwe onderneming.

Bankdiensten

Banken houden zich niet enkel bezig met het betalingsverkeer van hun klanten, maar ook met het verstrekken van kredieten aan privépersonen én ondernemingen. Bij het opstarten van een nieuwe onderneming kunnen de diensten die een bank verleent goed van pas komen. Daarnaast zijn er nog een groot aantal andere zaken die door de banken behartigd worden, zoals het bewaren van effecten, financiële transacties, hypotheken, het plaatsen van aandelen en nog veel meer. De bank is actief op zowel de kapitaalmarkt als de geldmarkt.

Diverse banken

Er zijn verschillende soorten banken. Zo is er een speciale consumentenbank, ook wel nutsbank genoemd, die zich voornamelijk op particulieren richt. De private bank is vooral gericht op de welgestelde burger met een gigantisch vermogen: om een rekening te openen moet er minimaal 100.00 euro op gestort worden. Voorts zijn er speciale zakenbanken (investeringsbanken) en algemene banken die ook wel universele banken genoemd worden. Hieronder vallen de meeste grote banken in Europa. Een zogenoemde offshore bank is meestal gevestigd op een plek waar de belastingdruk laag is. Tot slot zijn er ook nog commerciële banken en ondernemersbanken.